• Imprimanta Industriala CMYK cu 4, 6, 8 sau 12 Culori? Ce sa aleg pentru proiectul meu?

 • Sa achizitionez o imprimanta industriala CMYK cu 4, 6, 8 sau 12 culori? Cum stiu ce tip de imprimanta outdoor sa aleg si care este configuratia de culori CMYK cea mai potrivita pentru nevoile proiectului meu? Care sunt diferentele intre configuratia de 4 culori CMYK si imprimarea in 6, 8 sau 12 culori CMYK? 

   Sa achizitionez o imprimanta industriala CMYK cu 4, 6, 8 sau 12 culori? Cum stiu ce tip de imprimanta outdoor sa aleg? 

  1. Imprimante outdoor CMYK cu 4 culori. Gasim aceasta configuratie de culori pe imprimantele roll to roll, imprimantele eco-solvent sau imprimantele UV LED, cu care se fac bannerele stradale, mesh-uri, etc (outdoor-solvent-ecosolvent-UV LED de 3.2m sau 5 m latime).

  1. Imprimante industriale CMYK cu 6, 8 sau 12 culori: CMYK Lc Lm Lk Or Gr Llk Mk R B. Gasim diferite configuratii de culori pe imprimantele ecosolvent – pigment - DYE de dimensiuni mai mici (maxim 1.6 m latime).
 • Cum stiu ce configuratie de culori CMYK sa aleg pentru proiectul meu?

  Daca imprimanta UV outdoor are 3,2 m sau 5 m latime, aplicatiile principale de print sunt: bannere stradale, colantari masini, etc., unde configuratia de culori CMYK este suficienta.

  Daca alegeti un echipament tipografic unde majoritatea printurilor vor fi expuse indoor, atunci este indicat sa alegeti o imprimanta industriala care poate fi configurata CMYK + culori speciale.

 • Care sunt diferentele intre configuratia de 4 culori CMYK si imprimarea in 6, 8 sau 12 culori CMYK Lc, Lm, Lk, Or, Gr, etc.?
  • Imprimante industriale outdoor cu configuratie de 4 culori CMYK: cand aveti de printat o imagine in care toate zonele printului au peste 85% C sau M sau K sau toate la un loc, diferenta poate fi usor de culoare si atat (ex: rosu - cand imprimanta are orange, spatiul de culoare pentru rosu tiparit este mai extins - la fel cu green) 
  • Imprimante industriale cu configuratie de 4 culori CMYK + culori speciale: cand aveti nevoie de calitate maxima si o buna fidelitate a culorilor: ex saturatie la orice nivel de cerneala (gradienti si cu 1-3% cerneala), atunci aveti nevoie de light-uri.

  Lc Lm Lk Llk sunt special concepute pentru a umple spatiile in care nivelul de culoare pe print este foarte scazut.

  Exemplu: Printarea imaginilor care are au sub 35% nivel cerneala /culoare. Daca printam cu CMYK o imagine care are 3%-15% nivel cerneala /culoare, in functie de soft-ul de RIP, pe imprimare vor aparea puncte tiparite parca aleator. Daca tiparim acelasi fisier cu o imprimanta cu light-uri, acele puncte nu vor mai fi evidentiate.

  Concluzie: configuratia 4 culori CMYK este recomandata pentru imprimantele industriale pentru printuri outdoor, iar CMYK Lc, Lm,  Lk, Or, Gr, etc pentru printuri indoor (saturatie, contrast, tonalitati -  marite).